Το διήμερο 23 και 24 Μαρτίου 2023, διοργανωθηκε εκπαιδευτικό διήμερο γα τους καταρτιζόμενους του Δ’ εξαμήνου της ειδικότητας Τεχνικός Συντήρησης Έργων Ζωγραφικής στην Αθήνα, με σκοπό να επισκεφθούν τα εργαστήρια του Τμήματος “Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης” του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και τα Εργαστήρια Συντήρησης του Μουσείου Μπενάκη.

Την Πέμπτη 23 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στα ερευνητικά εργαστήρια συντήρησης Τοιχογραφίας και Ξύλου του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.

Στο εργαστήριο συντήρησης τοιχογραφίας τους σπουδαστές του ΙΕΚ υποδέχτηκαν η καθηγήτρια κυρία Μαρία Χατζηδάκη και οι φοιτητές της. Η κυρία Χατζηδάκη ανέλυσε τη συντήρηση της τοιχογραφίας ιστορικά και παρουσίασε ειδικές περιπτώσεις τοιχογραφιών (βραχογραφίες, street art) και αντικειμένων που σχετίζονται με την δημιουργία τοιχογραφιών. Ξενάγησε τους σπουδαστές στους εργαστηριακούς χώρους, ανέλυσε τον εξοπλισμό των εργαστηρίων και τον τρόπο λειτουργίας του, την εκπαιδευτική διαδικασία που ακολουθείται και τις μεθόδους συντήρησης που εφαρμόζονται. Αναφέρθηκε στα πολλά και διαφορετικά υλικά που χρησιμοποιούνται και τον τρόπο διεξαγωγής της έρευνας για τη βελτίωση ή εύρεση νέων υλικών.

Στη συνέχεια οι σπουδαστές επισκέφτηκαν το εργαστήριο συντήρησης ξύλου, όπου τους υποδέχτηκε η Δρ. Αναστασία Πούρνου, μάλιστα κατά τη διάρκεια που εξελισσόταν το μάθημά της. Η κυρία Πούρνου ανέπτυξε τα υλικά συντήρησης του ξύλου. Οι καταρτιζόμενοι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν το «φαινόμενο του φθορισμού» στη συντήρηση του ξύλου.

Την Παρασκευή 24 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στα εργαστήρια συντήρησης του μουσείου Μπενάκη στην οδό Ησιόδου.

Ο κύριος Βασίλης Πασχάλης και η κυρία Αλεξάνδρα Καλλιγά ξενάγησαν τους σπουδαστές στους εργαστηριακούς χώρους του μουσείου, όπου παρακολούθησαν τη διαδικασία συντήρησης φορητών εικόνων ρωσικής προέλευσης. Στη συνέχεια η κυρία Καλλιγά παρουσίασε τη συντήρηση διαφόρων ελαιογραφιών, κατασκευασμένων σε διαφορετικές εποχές, με ποικιλία υλικών και διαφορετικές παθολογίες. Η συζήτηση συνεχίστηκε με θέματα όπως τον τρόπο αντιμετώπισης έργων τα οποία ανήκουν σε ιδιώτες και τη δεοντολογία της συντήρησης. Τέλος οι σπουδαστές είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν το εργαστήριο συντήρησης μετάλλου του μουσείου.

Εκτός από τις προγραμματισμένες εκπαιδευτικές επισκέψεις, η ομάδα εκμεταλλεύθηκε την ευκαιρία και επισκεφτήκε και άλλους χώρους ενδιαφέροντος, όπως η Εθνική Πινακοθήκη, το Μουσείο της Ακρόπολης και το ψηφιδωτό του Εθνικού Κήπου όπου συζητήθηκαν θέματα σχετικά με τη συντήρηση.

Θα θέλαμε να εκφράσουμε τις ειλικρινείς και θερμές ευχαριστίες μας:

  • στον κύριο Γεώργιο Παναγιάρη, Πρόεδρο του Τμήματος Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής
  • στις κυρίες Μαρία Χατζιδάκη και Αναστασία Πούρνου, καθηγήτριες του ΠΑΔΑ για την θερμή υποδοχή και ξενάγηση στους χώρους του Πανεπιστημίου
  • στον κύριο Βασίλη Πασχάλη, υπεύθυνο του τμήματος συντήρησης του Μουσείου Μπενάκη
  • στην κυρία Αλεξάνδρα-Ελένη Καλλιγά, υπεύθυνη συντήρησης Ζωγραφικών Έργων του Μουσείου Μπενάκη

για το ιδιαίτερο ενδιαφέρυν που έδειξαν για τους σπουδαστές του Δ.ΙΕΚ Μεσολογγίου.

Την ομάδα των καταρτιζομένων συνόδευσε ο εκπαιδευτής της ειδικότητας στο Δ.ΙΕΚ Μεσολογγίου, Χρήστος Ξουργιάς, ο οποίος είχε αναλάβει την οργάνωση και το συντονισμό της εκπαιδευτικής επίσκεψης.